Dressa gräsmattan

Nu när vi (förra gången) har vertikalskurit gräsmattan så är det hög tid att toppdressa den. Att dressa gräsmattan innebär att man sprider ut jord på den dels för att jämna ut eventuella gropar och andra ojämnheter men också för att hjälpa gräsets rotfilt att binda näring på ett bra sätt.

Det vanligaste är att man köper dressjord i lanthandeln av exempelvis fabrikatet Weibulls, Hasselfors eller rölunda (dessa fabrikat är av bättre kvalitet än många andra ”billigare”) men det som vi tänker testa denna säsong är att dressa med jorden från vår kompost istället. Nackdelen med detta är att det i dressjorden som man köper finns lite mer och kraftigare mull samtidigt som vår kompostjord är betydligt mera finkornig. Näringshalten är dock väldigt hög i vår jord och det känns också ekologiskt bra att göra så här.

Vi silar vår jord som vi ska använda som toppdress väldigt noga så vi får så lite pinnar och bråte som möjligt, och fyller upp max tre centimeter åt gången i håligheter. fyller man i för mycket i håligheterna så riskerar man att gräset inte klarar att växa upp genom jorden, det är därför bättre att fylla upp successivt i etapper om det är stora hål och ojämnheter.

Jorden hälls ut i småhögar på gräsmattan och krattas med omsorg ut i ett jämt lager som inte täcker grässtråna. När man precis har dressat gräsmattan så ser den ganska smutsig och inte speciellt attraktiv ut, men detta intrycket kommer att försvinna snart då gräsmattan efter ett par dagar kommer att vara underbart fin.

Klippa gräsmattan

Vi brukar försöka att klippa gräsmattan ofta och tror att den mår bästa av att göra så. Varje gång som man klipper gräsmattan så blir den tätare och starkare. Man bör dock helst inte klippa ner grässtråna mer än en tredjedel av dess längd.

När vi klipper så använder vi en cylindergräsklippare som klipper av grässtråna istället för en rotorgräsklippare vilken inte klipper stråna utan sliter av dom. När grässtråna slits av så blir topparna ganska bruna och vissna och gräset mår också sämre. Man skadar gräset mer är det gör nytta om man använder en rotorgräsklippare.

Gräsklipparen som vi använder är en Klippo Free cylinderklippare utan motor. Den kostar ca 1000 kr i fackhandeln och är mycket prisvärd.

Tack för visat intresse & lycka till med Din gräsmatta!

/ Mike


Läs mer om Trädgården: