Att använda vertikalskärare för att åstadkomma en snygg och mossfri gräsmatta är mycket smartare än att använda traditionell mossrivare.

Allt det bästa till Black N’ Decker som utvecklat mossrivaren som faktiskt de flesta använder. Deras modell GD 300 och GD 200 är den mossrivare som flest svenskar köpt och således kämpar med år efter år med. Otroligt nog måste fakta gått alla dessa förbi att mossrivare inte är att satsa på eller får man möjligtvis tolka det hela som att folk är ignoranta eller oförmögna att inta kunskap om vad som är bäst.

Jag har jobbat inom fackhandel i södra Sverige i nästan 10 år och länge kämpat för att sprida kunskapen om fördelen att använda vertikalskärare på gräsmattan. De modeller som vi på min arbetsplats säljer är bland annat Stigas VE-32 som jag själv använder på gräsmattan men också Einhell har en modell som vi har i butik. Det finns även bensindrivna modeller på marknaden av båda dessa märken bland annat även om de flesta handlarna väljer att endast ha el-drivna (alltså sladdrivna) maskiner hemma på sitt lager till försäljning.

Fördelarna och nackdelarna med att använda vertikalskärare istället för mossrivare är att när man använder en mossrivare så sprider man även om mycket mossa rycks upp i själva verket mycket av sporerna (fröna) hos mossan och detta mycket mer än om man använder en mossrivare än om man använder vertikalskärare med knivar som skär. Samtidigt så skär en vertikalskärare skåror ända ner till underkanten av gräsrötterna och ger dom på så vis väldigt bra möjligheter att få bättre syretillgång och bättre växtkraft. Det gör att gräset får fart och kväver mossan som blir kvar efter skärning. Den som använder mossrivare får (enligt bevisade fakta) mycket mer mossa efterkommande år än den som använder det andra alternativet.

Efter vertikalskärning som bör ske april – maj så bör du använda Villa Classic från Weibull eller liknande gräsfrön för att ”tilläggsså” din gräsmatta. Då får du en tät och vacker gräsmatta efter några veckor. Det är viktigt att gräsmattan får mycket fukt och gärna endel skugga vid denna tillväxt.

Utöver att bekämpa mossan så bör du även använda gödning till gräsmattan exempelvis NPK eller (helst) Stroller Combi + eller liknande som tar bort tu-bladade ogräs också under denna tillväxt-period. Gör till en vana att lägga några dagar varje år på eventuell så kallad bekämpning
av defekter i gräset, och lägg även endel stunder på att bekämpa maskrosor.

En vän till mig sa för något år sedan till mig att maskrosorna bekämpas under tre säsonger men kommer tillbaka på en säsong om man börjar slarva! Tänk på det! :)

/ Mike.

20130601-234114.jpg