imageSvenskarna ligger i topp när det gäller mjölkkonsumtion. Hälften av oss dricker mjölk varje dag och mejeriprodukter är ett vanligt inslag i många andra produkter (som ost, fil och yoghurt) och många av våra vanligaste maträtter kräver inblandning av mjölkprodukter.

Mjölken ger oss 18 av de 22 näringsämnen som kroppen behöver varje dag. Det mest kända mineralämnet är kalcium, som behövs för att skelettet ska hålla sig starkt livet ut. En halvliter mjölk ger ungefär 75 procent av det dagliga kalciumbehovet. Även fil och yoghurt fungerar som bra källor.

En av de troliga orsakerna till att konsumtionen ökar just nu tros vara att Sveriges mejerier satsat mycket på senaste tiden på laktosfria produkter vilka möjliggör för fler människor att ta del av dessa nyttiga produkter som kommer från mjölken.

 

/ Mike.