Semester

Befinner mig i MC-drömmar

0

Har ett tag funderat på att skaffa ett MC-kort och en schysst båge till det, men varje gång så har det fallit mellan stolarna, och i slutändan helt runnit ut i sanden. Nu har jag dock verkligen fått ett sug efter att ta tag i det.

Jag har i några år nu tagit mig från och till jobbet på en EU-moped, Peugeot Speedfight 2 (från mars till september månad) och idag fick jag erbjudande om att åka till jobbet med en kollega på hans motorcykel. Det gick undan när han drog på på raksträckorna. Moped är ganska roligt att köra med om jag ska vara helt ärlig, men det är dock som en bleknande skugga om man jämför med att köra/åka MC.

Idag har jag kollat på den lokala trafikskolans hemsida och ska nog nu anmäla mig för att ta körkort för motorcykel. Det är tydligen inte så dyrt heller verkar det som. Sedan blir det väl till att köpa sig någon fin hoj för 40 000 kr eller så…

/ Mike.

20130602-011253.jpg

(Vild) svin men fin fint…

0

Likt Pumbas kommentar i lejonkungen för länge länge sedan så är det dock svin, men det är tämligen fin-fint kött att grilla med mera!

För ett halvår sedan fick vi kontakt med en kille som tillsammans med sitt jaktlag ofta la sig i bushen och väntade på de vilda grisarna för att försöka knäppa de finaste. Vi blev erbjudna att köpa lite kött då och då om vi var intresserade. De styckar upp det hela i fina grillbitar och portionerade upp köttet i 25-kilos enheter.

Vi har köpt Vildsvinskött av grabbarna i några omgångar och är oerhört nöjda. Det är väldigt fint kött att grilla eller laga till i ugnen.

En av delarna som vi fått av jägarna är revbensbitar, och såhär gör vi med dem för att de ska bli så delikata som det bara går:

Blanda olja, soya, honung och Sweet chili krydda till en marinad som får stå och dra sig.

Ställ in ungen på 175 grader. Krydda revbenen med grillkrydda och sätt in dem i ugnen i 40 minuter. Därefter grilla dem på grillen med hög värme i fem minuter på varje sida. Pensla på marinaden medan du grillar revbenen.

Servera med fördel tillsammans med en god grekisk sallad med oliver och fetaost och eller pommes och vitlöksås.

/ Mike.

20130602-000723.jpg

Plantera en avocado

0

Har du någonsin funderat på var olika frukter och bär kommer ifrån? Oavsett vad svaret på den frågan är så tror jag att det skulle kunna vara roligt att få reda på ett litet klurigt planteringstips!

Jag och Pearl har under några veckor odlar fram en avocadoplanta som ni förmodligen redan har funderat ut att detta inlägget handlar om… Vi har följt endel instruktioner som vi har hittat på internet och nu tänkte vi att det kanske är kul för er att få reda på hur det hela fungerar och går till. Så slipper ni att leta själva.

Tipsen var att sätta en kärna i blöt efter några dagar i torka genom att fästa tre tandpetare vid kärnan och sedan lägga den på kanten av ett glas (bild nedan). Andra tipset var att plantera kärnan direkt i sandblandad jord efter lite torka.

Vi testade båda varianterna och fick båda att fungera. Vi märkte att det gick lite snabbare attsätta kärnan i vatten i ett glas med tandpetare och att sedan sätta det hela i jord när en lite rot och skott kommit fram motsvarande att från början sätta kärnan i jord.

När växten slutligen eller från början sätts i jord så ska du låta någon centimeter av avocadokärnan sticka upp ur jorden. För att få lite mer växthusliknande atmosfär för din nya lilla växt så kan du med fördel sätta en plastpåse över din kruka. Glöm inte att göra lite lufthål i påsen så luft kan komma in och ut.

Efter bara 6 veckor så har vi fått upp ett skott med små löv på som är cirka fem centimeter hög.

/ Mike.

20130531-230648.jpg

20130531-230705.jpg

Vertikalskärning bättre än mossrivning

0

Att använda vertikalskärare för att åstadkomma en snygg och mossfri gräsmatta är mycket smartare än att använda traditionell mossrivare.

Allt det bästa till Black N’ Decker som utvecklat mossrivaren som faktiskt de flesta använder. Deras modell GD 300 och GD 200 är den mossrivare som flest svenskar köpt och således kämpar med år efter år med. Otroligt nog måste fakta gått alla dessa förbi att mossrivare inte är att satsa på eller får man möjligtvis tolka det hela som att folk är ignoranta eller oförmögna att inta kunskap om vad som är bäst.

Jag har jobbat inom fackhandel i södra Sverige i nästan 10 år och länge kämpat för att sprida kunskapen om fördelen att använda vertikalskärare på gräsmattan. De modeller som vi på min arbetsplats säljer är bland annat Stigas VE-32 som jag själv använder på gräsmattan men också Einhell har en modell som vi har i butik. Det finns även bensindrivna modeller på marknaden av båda dessa märken bland annat även om de flesta handlarna väljer att endast ha el-drivna (alltså sladdrivna) maskiner hemma på sitt lager till försäljning.

Fördelarna och nackdelarna med att använda vertikalskärare istället för mossrivare är att när man använder en mossrivare så sprider man även om mycket mossa rycks upp i själva verket mycket av sporerna (fröna) hos mossan och detta mycket mer än om man använder en mossrivare än om man använder vertikalskärare med knivar som skär. Samtidigt så skär en vertikalskärare skåror ända ner till underkanten av gräsrötterna och ger dom på så vis väldigt bra möjligheter att få bättre syretillgång och bättre växtkraft. Det gör att gräset får fart och kväver mossan som blir kvar efter skärning. Den som använder mossrivare får (enligt bevisade fakta) mycket mer mossa efterkommande år än den som använder det andra alternativet.

Efter vertikalskärning som bör ske april – maj så bör du använda Villa Classic från Weibull eller liknande gräsfrön för att ”tilläggsså” din gräsmatta. Då får du en tät och vacker gräsmatta efter några veckor. Det är viktigt att gräsmattan får mycket fukt och gärna endel skugga vid denna tillväxt.

Utöver att bekämpa mossan så bör du även använda gödning till gräsmattan exempelvis NPK eller (helst) Stroller Combi + eller liknande som tar bort tu-bladade ogräs också under denna tillväxt-period. Gör till en vana att lägga några dagar varje år på eventuell så kallad bekämpning
av defekter i gräset, och lägg även endel stunder på att bekämpa maskrosor.

En vän till mig sa för något år sedan till mig att maskrosorna bekämpas under tre säsonger men kommer tillbaka på en säsong om man börjar slarva! Tänk på det! :)

/ Mike.

20130601-234114.jpg

Musikgudstjänst i Brunnsparken inställd

2

Idag, söndagen den 24 juli skulle vi ha haft musikgudstjänst vid stallarna i Brunnsparken, men på grund av blåsigt och ostadigt väder så fick vi tyvärr ställa in. Vi brukar samlas i parken sommartid för att ha utomhusgudstjänster då det är ett av många uppskattat inslag . Strax bredvid oss myllrar det  av loppisbesökare som samtidigt får lite live-underhållning från vårt håll. Vi vill vara en församling som är ute bland människor och förmedlar budskapet om tron på ett enkelt och jordnära sätt med musik och korta vittnesbörd.

Här är en låt som vi hade tänkt sjunga idag. Lyssna gärna på ”Att lämna allt” med Frank Ådahl;

http://www.youtube.com/watch?v=fNNhX48TRYA

Somrigt ska det vara…

0

Hagne Skirt SEK 179, Jeane Blush – NELLY.COM

Go to Top
css.php