Trädgården

Nya växter och grillad middag!

0

Idag har vi haft en helt ledig söndag, och det har självklart varit väldigt skönt! Vi passade på att ta en sväng till Blekingplantan som finns i Nättraby (ligger längs med E22 mellan Ronneby och Karlskrona). Vi brukar sticka dit när det finns lite tid över, då vi har ett stort intresse för trädgård och växter.

Vi hittade lite olika fyndigheter när vi var där, bland annat så bestämde vi oss för att köpa ett krusbärsträd (ja, det var format för att bli ett träd och inte som det vanliga när det blir en buske) som heter Resistenta och som ger goda gula krusbär. och sedan köpte vi en svartvinbärsbuske som också den kommer att bli rejäl och buskig och ge oss och barnen i familjen en massa goda bär till glass och annat.

20130602-183138.jpg

Väl hemma igen så planterade vi de fina växterna som vi införskaffade vid tomtgränsen. Dom kommer att få växlande sol och skugga och i början nu kommer det vara viktigt att dom får gott om vatten!

Vi hackade upp en oval i gräsmattan och grävde ur ganska rejält av jorden under. Efter det tog vi endel av den fina jorden som vi tidigare i år grävde ur komposten. Vi satte ner växterna och tryckte dem på plats så de hamnade som vi ville ha dem, och fyllde sedan på med blandad jord. Ovanpå jorden i ovalen kommer vi att lägga på täckbark för utseendets skull.

20130602-184114.jpg

Nu kommer vi snart att grilla till en härlig omgång med vildsvinskött. Jag har blandat ihop en marinad på öl, matolja, olivolja, soya, allaroundkrydda, pepparmix, cayenepeppar och vitlök. Nu har köttet legat och dragit i marinaden och ny ska grillen sparkas igång.

Ha en underbar kväll!

/ Mike.

Plantera en avocado

0

Har du någonsin funderat på var olika frukter och bär kommer ifrån? Oavsett vad svaret på den frågan är så tror jag att det skulle kunna vara roligt att få reda på ett litet klurigt planteringstips!

Jag och Pearl har under några veckor odlar fram en avocadoplanta som ni förmodligen redan har funderat ut att detta inlägget handlar om… Vi har följt endel instruktioner som vi har hittat på internet och nu tänkte vi att det kanske är kul för er att få reda på hur det hela fungerar och går till. Så slipper ni att leta själva.

Tipsen var att sätta en kärna i blöt efter några dagar i torka genom att fästa tre tandpetare vid kärnan och sedan lägga den på kanten av ett glas (bild nedan). Andra tipset var att plantera kärnan direkt i sandblandad jord efter lite torka.

Vi testade båda varianterna och fick båda att fungera. Vi märkte att det gick lite snabbare attsätta kärnan i vatten i ett glas med tandpetare och att sedan sätta det hela i jord när en lite rot och skott kommit fram motsvarande att från början sätta kärnan i jord.

När växten slutligen eller från början sätts i jord så ska du låta någon centimeter av avocadokärnan sticka upp ur jorden. För att få lite mer växthusliknande atmosfär för din nya lilla växt så kan du med fördel sätta en plastpåse över din kruka. Glöm inte att göra lite lufthål i påsen så luft kan komma in och ut.

Efter bara 6 veckor så har vi fått upp ett skott med små löv på som är cirka fem centimeter hög.

/ Mike.

20130531-230648.jpg

20130531-230705.jpg

Vertikalskärning bättre än mossrivning

0

Att använda vertikalskärare för att åstadkomma en snygg och mossfri gräsmatta är mycket smartare än att använda traditionell mossrivare.

Allt det bästa till Black N’ Decker som utvecklat mossrivaren som faktiskt de flesta använder. Deras modell GD 300 och GD 200 är den mossrivare som flest svenskar köpt och således kämpar med år efter år med. Otroligt nog måste fakta gått alla dessa förbi att mossrivare inte är att satsa på eller får man möjligtvis tolka det hela som att folk är ignoranta eller oförmögna att inta kunskap om vad som är bäst.

Jag har jobbat inom fackhandel i södra Sverige i nästan 10 år och länge kämpat för att sprida kunskapen om fördelen att använda vertikalskärare på gräsmattan. De modeller som vi på min arbetsplats säljer är bland annat Stigas VE-32 som jag själv använder på gräsmattan men också Einhell har en modell som vi har i butik. Det finns även bensindrivna modeller på marknaden av båda dessa märken bland annat även om de flesta handlarna väljer att endast ha el-drivna (alltså sladdrivna) maskiner hemma på sitt lager till försäljning.

Fördelarna och nackdelarna med att använda vertikalskärare istället för mossrivare är att när man använder en mossrivare så sprider man även om mycket mossa rycks upp i själva verket mycket av sporerna (fröna) hos mossan och detta mycket mer än om man använder en mossrivare än om man använder vertikalskärare med knivar som skär. Samtidigt så skär en vertikalskärare skåror ända ner till underkanten av gräsrötterna och ger dom på så vis väldigt bra möjligheter att få bättre syretillgång och bättre växtkraft. Det gör att gräset får fart och kväver mossan som blir kvar efter skärning. Den som använder mossrivare får (enligt bevisade fakta) mycket mer mossa efterkommande år än den som använder det andra alternativet.

Efter vertikalskärning som bör ske april – maj så bör du använda Villa Classic från Weibull eller liknande gräsfrön för att ”tilläggsså” din gräsmatta. Då får du en tät och vacker gräsmatta efter några veckor. Det är viktigt att gräsmattan får mycket fukt och gärna endel skugga vid denna tillväxt.

Utöver att bekämpa mossan så bör du även använda gödning till gräsmattan exempelvis NPK eller (helst) Stroller Combi + eller liknande som tar bort tu-bladade ogräs också under denna tillväxt-period. Gör till en vana att lägga några dagar varje år på eventuell så kallad bekämpning
av defekter i gräset, och lägg även endel stunder på att bekämpa maskrosor.

En vän till mig sa för något år sedan till mig att maskrosorna bekämpas under tre säsonger men kommer tillbaka på en säsong om man börjar slarva! Tänk på det! :)

/ Mike.

20130601-234114.jpg

Spiders…

0

Igår när jag var ute och klippte buskar i trädgården råkade jag gå rätt in i ett stort spindelnät. Jag blev en aning hysterisk, det erkänner jag, men någon spindel såg jag inte till. Senare på kvällen märkte jag att nätet var uppbyggt igen. Det fanns en spindel där någonstans, men än hade den inte visat sig. Även om vi inte vill att spindlar kommer för nära är de ändå lite fascinerade att betrakta. Förra året hade vi en spindel i cykelskjulet som fick hållas hela sommaren tills den blev stor och försvann. I detta stora nät hittade jag dock en gigantisk korsspindel när jag var hemma på lunch. Den satt där och sög musten ur en stackars fluga. Jag har aldrig sett en så stor korsspindel förr och den var helt gulvit på undersidan. Trots all fascination  fick denna varelse gå till de sälla jaktmarkerna. Förhoppningsvis finns det inte fler giganter här…augusti är tydligen de stora spindlarnas tid.6 främsta ogräsen i våra gräsmattor

1

 

Vi har tagit fram lite information om de sex främsta ogräsen som kan uppenbara sig i våra gräsmattor. Här kan du läsa om vad de är för växter egentligen. Att kalla en växt för ogräs är inte alltid rättvist, det är ofta bara växter som befinner sig på ett ställe där dom inte ska vara.

 

1. Mossa

Mossa är nästan alltid grön och får sin näring genom regn och dagg. Den har en kort stam med bladliknande utskott och är ofta fäst vid marken med en rotliknande bildning. ”Bladen” är täckta av vax som skyddar den från uttorkning. Vatten med lösta näringsämnen tas upp direkt genom bladen. Speciellt vitmossor har stor förmåga att ta upp vatten. De finns ofta i fuktiga miljöer, men många mossarter tål långvarig torka utan att cellerna tar skada tack vare vaxet. I kyliga förhållanden trivs inte mossan som då drar sig tillbaka och ruttnar så småningom. Mossans fortplantning sker när marken är våt. Resultatet blir en sporkapsel som växer ut från honplantan och får sin näring från den.

 

2. Groblad

Plantago major.jpgMan trodde förr i tiden att grobladen kunde ha en läkande effekt och det var inte sällan som man la groblad på sår för att minska läketiden. Man ska enligt vissa teorier kunna få bukt med både dålig/stressig hud och acne genom att blanda vatten och ett par groblad (teorin är vad vi vet inte dermatologiskt bekräftad). Grobladet är en flerårig ört med mycket kort rotstock och med ett stort knippe birötter. Förökar sig enbart med frö. Blad i rosett, omkring 10-15 cm långa,äggrunda eller elliptiska. Kan vara ett besvärligt gräsmatteogräs. Groblad uppträder som ogräs i gräsmattor, på trädgårdsgångar, gårdsplaner osv. Den trivs i näringsrik, gärna kompakt jord.

 

3. Vitklöver

Vitklöver (Trifolium repens) är en av Nordens allmännaste växter på ängsmark av alla slag, på vägkanter och på vallar. Artnamnet ”repens” (egentligen ”krypande”) syftar på de nedliggande stjälkarna, som slå rötter från lederna, bladens och blomställningarnas skaft står däremot uppräta. Vitklöver är en flerårig växt som växer med underjordiska utlöpare som bildar stora mattor. Växten har långsam etablering men en tidig första skörd gynnar tillväxten. Den trivs där det finns gott om fuktighet och värme. Väldränerade lerjordar och sandrik jord är bäst.

 

4. Maskrosor

Maskrossläktet (Taraxacum) är fleråriga örter inom familjen korgblommiga växter. De har pålrot och runda ihåliga stjälkar med endast en blomkorg på varje stjälk. Bladen sitter i en rosett. Holkfjällen sitter i två kransar. Den inre med fjällen uppåtstående och den yttre något kortare och ofta nedböjda fjäll. I Norden innehåller släktet Taraxacum mer än 900 apomiktiska småarter. Bästa sättet om man vill bli av med maskrosor är att ta bort dem mekaniskt med rensjärn eller liten spade. Att bespruta med ättika eller Roundup är oftast inte nog för att ta död på roten. Maskrosen är Sveriges vanligaste ”ogräs”.

 

5. Jordreva

Jordreva (Glechoma hederacea) har ett egendomligt växtsätt, vilket namnet ”jordreva” antyder. Stjälken är en ovanjordisk horisontalstam, eller en liggstam, jämförlig med vedstammen hos linnea. Som mest når den en höjd av en och en halv decimeter. Den är vid sina leder rotslående och förhåller sig alltså som en reva, som hos smultron och jordgubbar. Denna örtstam, förmår övervintra ovan jord, skyddad genom sitt läge invid marken, där den till stor del döljs av gräset. Dess växlokaler är fuktiga, mullrika och helst beskuggade platser, dikeskanter, snår, lundar och liknande platser. Dess blomning är i gång redan i april och maj. De violetta blommorna sitter två och två i bladvecken. Såväl blad som blommor växlar i storlek efter lokalens fuktighet och bördighet. Dessutom finns liksom hos backtimjan blommor med hälften så stor krona; de är honblommor på särskilda plantor, men de besöks av talrika insekter, så även de enkönade blommornas pollinering är betryggad.

 

6 Tusensköna

Bellis perennis 1.jpgTusensköna (Bellis perennis) är en växtart i familjen korgblommiga växter. Den förekommer naturligt i Europa, västra och sydvästra Asien till Himalaya och Nordafrika. Det första svenska fyndet rapporterades från Skåne 1737. Tusenskönan är vanlig mest i Syd- och Mellansverige, där den växer på gräsmattor, i parker och på betesmarker. Växten används vanligtvis som friväxande i gräsmattor, rabattblomma eller som kantväxt. Arten är en flerårig ört med kort upprätt jordstam. Stjälken kan bli drygt två decimeter hög och är bladlös. Bladskaften är vingade och bladskivan blir 6–40 × 4–20 mm med rundad spets. Blomkorgarna är toppställda med vanligen vita eller delvis rosa strålblommor som kan bli 4–11 mm långa. Diskblommorna är gula och ca 1,5 mm långa. Den rikligaste blomningen sker under försommaren, men sporadisk blomning förekommer under hela säsongen. Tusensköna är en flerårig växt (parenn) som när den etablerar sig återkommer tills dess att dess rot tagits bort. Detta är ett väldigt fint ogräs och det är nästan synd att ta bort dessa fina och söta blommor.

 

(Informationen om de olika växterna är delvis lånad från olika uppslag på Internet)

/ Mike

 


Läs mer om Trädgården:

Katternas hälsa vann, trädgården växer

0

 

Vi har de senaste dagarna pratat väldigt mycket från och till om huruvida vi ska använda oss av Stroller Plus+ kombi för att bli kvitt ogräset i trädgården. Har märkt att det börjar breda ut sig en väldans massa konstiga ogräs i gräsmattan som sprider trådar och skjuter upp överallt. Det är ganska stora bladknippen som jag är rädd riskerar att kväva gräset och som kommer att ta väldigt lång tid att få bort. Idag har vi i alla fall bestämt oss för att inte använda Stroller, för tillfället i alla fall. Varningstexten på förpackningarna säger att barn och husdjur inte får vistas på de behandlade ytorna på två dygn. Vi har av detta dragit slutsatsen att även om vi inte har barn och att vi skulle kunna hålla katterna våra inne i ett par dagar så kan vi såklart inte garantera att grannskapets små liv inte beträder vår gräsmatta.

Vi har länge haft en plätt i kanten av gräsmattan där vi har haft lite hallon, röda vinbär och en liten jordgubbsplanta, och denna (rabatten) har vi idag utökat till en liten fin trekant där vi nu också har planterat lite smultron och några jordgubbsplantor till. Vi tror att vi så småningom kommer att flytta våra rabarber och gräslök.

Jag har en liten moppe som jag från gång till annan brukar ta till och från jobbet och den elektriska tändningen på den har under en längre tid varit krånglig. Det har dock alltid gått att starta den manuellt med kicken, men idag när jag skulle försöka få igång den för att använda den för säsongen så hände det något men kicken och den bara kraskar. Tråkigt när saker inte funkar som de ska. Kan tänka mig att det ända att göra är att lämna in den på cykelaffären och hoppas att reparationen inte blir för dyr.

 

/ Mike


Läs mer om Trädgården:

Våra spireahäckar nästan helt utslagna

0

 

Lagom till Sveriges nationaldag (6 juni) så brukar spireahäckarna i vår trädgård slå ut, men tack vare tidig gynnsam ihållig sommarvärme och mycket regn senaste veckan så har de så när som på tre veckor för tidigt slagit ut och är fantastiska.

 

På fredag så kommer jag att ägna en hel del tid i trädgården och kommer förmodligen att kunna lägga upp lite smått och gott här (både i form av fakta och kanske också i mediaform).

Jag hittade en beskäringsguide på nätet där du kan se när dina olika träd och buskar med fördel kan beskäras.   blomstercentrum.se

/ Mike

Arbetet med gräsmattan fortsätter

0

 

När man väl har kämpat med gräsmattan och gödslat den rikligt så kommer gräsmattan att växa snabbt. Det är viktigt att man är noga och ofta klipper den så att den inte blir vildvuxen. När man klipper gräsmattan bör man inte klippa mer än 30% av växten, så om grässtråna blir för långa finns risken att man förstör gräsplantorna när man klipper av gräset. Det bästa när man klipper av gräset är att använda en cylindergräsklippare istället för en rotorgräsklippare. Den senare sliter av gräset och lämnar vissna och torra toppar, medan cylindergräsklipparen klipper av grässtråna och ger en härlig grönhet och friskhet till gräsmattan.

Saker som kan vara ett problem för dig kan vara ogräs som maskrosor och groblad. När det gäller ogräset bör du ta bort så mycket som möjligt av detta. Ogräset konkurrerar med gräset om växtkraften, samtidigt som ogräset ofta har stora blad som hindrar ljuset att nå gräset. Var noga med att få bort så stor del av roten som möjligt, så minskar risken att ogräset kan skjuta nya skott. Vi förespråkar manuell borttagning av ogräs så långt det är möjligt då vi inte tror att det kan komma något gott av att hälla på en massa gifter i trädgården. Även de ogräsbekämpningsmedel som sägs vara miljövänliga och ekologiska kan ge besvär hos både barn och husdjur.

/Mike

Fenomen på himlen

2

Just nu verkar chansen vara rätt stor att få beskåda fenomen på himlen. Vädret varierar och det bildas mäktiga moln i skyn. Idag såg jag en otroligt vacker regnbåge på himlen och igår kväll fick vi beskåda det här;

Ingen eld denna valborg

1

I hela Blekinge (utom i Sölvesborg) råder det eldningsförbud under valborgshelgen detta år. Det måste ju erkännas att det känns lite konstigt att inte kolla på någon eld. En sak är i alla fall säker och det är att grillen kommer att eldas på även om det i naturen häromkring inte får förekomma öppen eld.

Det som kommer att grillas ikväll är fläsk ytterfilé och till det kommer vi att äta en delikat sallad.

I trädgården har Pearl jobbat hårt och flitigt idag och igår. Hon har hunnit med att gå över gräsmattan med klipparen och har också vattnat den rikligt. Den lyser härligt grön och fin.

I de flesta rabatter på västersidan av vår tomt har Pearl lukat bort allt ogräs och arrangerat om samt tillfört vissa växter. Riktigt härligt att se sommarsäsongen i trädgården växa fram.

Linköping: ”En svårt skadad i knivdrama”
Blekinge: ”Firande med eller utan eld”

/ Mike

Go to Top
css.php