Underhållning

Nya växter och grillad middag!

0

Idag har vi haft en helt ledig söndag, och det har självklart varit väldigt skönt! Vi passade på att ta en sväng till Blekingplantan som finns i Nättraby (ligger längs med E22 mellan Ronneby och Karlskrona). Vi brukar sticka dit när det finns lite tid över, då vi har ett stort intresse för trädgård och växter.

Vi hittade lite olika fyndigheter när vi var där, bland annat så bestämde vi oss för att köpa ett krusbärsträd (ja, det var format för att bli ett träd och inte som det vanliga när det blir en buske) som heter Resistenta och som ger goda gula krusbär. och sedan köpte vi en svartvinbärsbuske som också den kommer att bli rejäl och buskig och ge oss och barnen i familjen en massa goda bär till glass och annat.

20130602-183138.jpg

Väl hemma igen så planterade vi de fina växterna som vi införskaffade vid tomtgränsen. Dom kommer att få växlande sol och skugga och i början nu kommer det vara viktigt att dom får gott om vatten!

Vi hackade upp en oval i gräsmattan och grävde ur ganska rejält av jorden under. Efter det tog vi endel av den fina jorden som vi tidigare i år grävde ur komposten. Vi satte ner växterna och tryckte dem på plats så de hamnade som vi ville ha dem, och fyllde sedan på med blandad jord. Ovanpå jorden i ovalen kommer vi att lägga på täckbark för utseendets skull.

20130602-184114.jpg

Nu kommer vi snart att grilla till en härlig omgång med vildsvinskött. Jag har blandat ihop en marinad på öl, matolja, olivolja, soya, allaroundkrydda, pepparmix, cayenepeppar och vitlök. Nu har köttet legat och dragit i marinaden och ny ska grillen sparkas igång.

Ha en underbar kväll!

/ Mike.

GTA III på iPad

0

imageJag har ett tag lirat GTA III på min iPad mini och upplever en underbar spelkänsla. Rockstar som är utvecklare av spelet har utvecklat en version som speciellt avsedd för mobila enheter knäcker AppStores alla andra spel (än så länge) med hästlängder!

Hela spelet är faktiskt (konstigt nog) poterat och anpassat för denna typ av system, vilket är imponerande då spelet i originalversion var ganska stort och detaljerat (till PlayStation II).

GTA på IDG

/ Mike.

Knohult åter i blåsvädret

0

imageimage

 

 

 

 

 

 

 

När jag var liten så brukade jag då och då (när möjlighet gavs) ta tillfället att titta på Åsa-Nisse på TV’n, och vad jag kan komma ihåg så tyckte jag att filmerna från mellan 40 och 60-talet med John Elfström i huvudrollen som Nisse var roliga, och jag tror faktiskt att jag såg de flesta av de 20 filmerna som då gjordes.

Så kom nu tillfället i helgen då den nya filmen ”Wälkom to Knohult” med Kjell Bergqvist i huvudrollen, och förväntningarna var självklart höga. Jag och några kollegor på arbetsplatsen där jag jobbar hade noterat att filmen skulle gå i helgen och att det skulle bli roligt. Jag vet dock inte om jag var så imponerad när jag väl hade kollat på filmen. Jag gav den en rejäl chans då jag kollade på hela filmen (Pearl orkade bara kolla på halva).

Kanske var Åsa-Nisse-filmerna lika dåliga förr i tiden men att min smak för komedi-film som blivit annorlunda (jag vågar nog inte säga att den, min smak, har blivit bättre även om jag kanske vill tro det, då vissa andra kanske älskade filmen).

 

/Mike.

Kanske snart dags att köpa ett Wii U

0

image
Jag har ett tag varit ganska sugen på att skaffa ett Wii U, men det har ännu inte varit rätt läge. Även om jag är vuxen och har mycket fritidssysselsättning som tar tiden så är jag ändå barnslig nog att uppskatta att ibland fördriva tiden med ett roligt TV-spel. Vi har sedan några år tillbaka ett Nintendo Wii som vi spelat en hel del på.

Nintendo släppte ju sin nya konsol i november 2012 och nu tycker jag att priserna börjar att hamna på en någorlunda vettig nivå. Priset ligger hos de vanligaste försäljningsställena mellan 2 800 – 3 000 kr för Wii U Premium (den svarta konsolen) och mellan 2 500 – 2 700 kr för Wii U Basic (den vita modellen som har en aning mindre inbyggt minne m.m.). Priskälla: prisjakt.se

En sak som jag kan se som negativt för Nintendos nya spelkonsol är att man valt att använda sig av ett helt eget format på det som i dagens läge borde ha varit Blue Ray skivor. Nu hindrar man folk från att använda TV-spelsenheten som det mediacenter som det borde vara.

 

/ Mike.

Svensk TV är kvalitet

0

Hollywood må vara hip glamour, det som är inne och ofta mätsnöret för hur det ska vara och se ut, men när det gäller TV- och film-media så är Sverige ett av de länderna som ligger främst i utvecklingen. Det har länge varit känt av de flesta att svensk TV är bra på att skapa deckare och andra polisserier, men nu bevisar SVT att vi svenskar även kan göra riktigt cool Science Fiction.

För nägra veckor sedan startade SVTs nya serie Äkta Människor som både är välgjord och faktiskt riktigt spännande.

 

/Mike

Våldsamma serier på TV på bästa sändningstid

0

 

 

 

 

Bildkälla: Mysterious, New Zeland © 2011

Av en händelse satte vi idag igång TVn på kanal 6 och hittade Simpsons vid halv sjutiden. Det vanliga intrycket har alltid varit att serien som Matt Groening skapat är rolig och underhållande och ganska oförarglig, precis som den borde vara när den sänds på en sådan tid. I dagens avsnitt blev de olika karraktärerna dock både halshuggna, malda, skjutna och sprängda minst ett tiotal gånger. Okej för oss som är vuxna, absolut, men tanken slog mig att om jag vore förälder till små barn så är detta inget jag vill att de ska se på. Likadant i serien som kommer direkt efter Simpsons; Family Guy. Även i denna serie (har jag vid ett flertal tillfällen) funnit innehållet som groteskt och ibland motbjudande.

Är det rätt att lägga serier som kan uppmuntra till våld på bästa sändningstid? Klart att barnen vill se dem, det är ju tecknat, och i deras ögon så är ju tecknade serier till för barn. Jag tycker att TV-kanalerna borde ta lite ansvar och åtminstone sålla lite så de mest våldsamma avsnitten kanske skippas för den unga publikens skull.

Jag kommer ihåg hur SVT på 90-talet stoppade (på tittarnas begäran) Disneys serie Darkwing Duck, då denna ansågs vara för vålsam att visa för barn, eller hur Tintin i Kongo på 70-talet drogs tillbaka då man ansåg det som för magstarkt att visa hur Tintin spränger en noshörning med dynamit. Vi måste komma ihåg att det är Vi som måste reagera om vi tycker att saker och ting är fel… om vi gör det så kan vi tillsammans förändra media. Det är ju för barnens skull, och dom är ju det viktigaste som vi har!

/ Mike.

Hur uttalas egentligen Wordfeud?

1

Jag erkänner att jag är en av dem som fastnat för den kostnadsfria mobilappen Wordfeud och som gärna tävlar mot den som vågar anta utmaningen. Att komma på så smarta ord som möjligt för att plocka så mycket poäng som möjligt är både roligt och trissande. Frågan som hörs lite här och där är dock hur ordet Wordfeud egentligen ska uttalas? Det rätta uttalet på ordet feud är typ ”fju:d” och det mest lika ordet på svenska är fejd.

På länken Dictionary.com kan du lyssna på hur ordet uttalas och se fler beskrivningar av hur det används i olika sammanhang.

Om du inte har provat Wordfeud och vet att du gillar att leka med ord, så är det värt att testa.

/Pearl 

En film kan ge dig flera hundra tusen i böter

0

Dansk domstol har just dömt en man efter att han laddat upp en film på Internetsidan Pirate Bay så att andra användare av deras tjänster på sidan kunnat ladda ned den olagligt. Mannen har efter en husrannsakning och rättegång blivit dömd till att betala 180 000 danska kronor i böter och ytterligare nästan 50 000 kronor för rättegångskostnader. Till denna historia hör också, enligt IDG och sajten Torrentfreak, att mannen i fråga endast ett fåtal gånger laddat ner material som varit skyddat av upphovsrättslagar och endast vid ett tillfälle gjort material tillgängligt för andra att ladda ner.

Personligen så bestämde jag mig tidigt för att aldrig ladda varken ner eller upp saker som kränker upphovsrättslagarna. detta innefattar för mig både musik, filmer och datorprogram/spel. Vill jag ha en CD, en film eller ett spel så kan jag lika gärna köpa det. Det ger mig ett större värde i saken, ett lättare samvete och minde oro. och är jag inte beredd att betala för det och om jag inte kan hitta exempelvis ett gratisprogram som uppfyller mina krav, nä då får det vara för min del.

Att ladda ner och upp material som skyddas av copyrightlagar kan vara en riskfylld hobby, då det kan kosta betydligt mer än vad det smakar. Det går inte att ha en mentalitet som påvisar att ”jag gör det inte så ofta, så därför riskerar jag inte att åka dit”. Man skulle kunna sammanfatta det med att du kan göra det tusen gånger utan att någon kommer på dig eller en gång och åka dit så det bara ryker om det. Det samma gäller såklart för allt annat som är orätt att göra också, både moraliskt som att vara otrogen den man lever med, eller brottsligheter som att snatta eller köra på fyllan – du kanske inte alltid åker dit, men du riskerar att åka dit varje gång som du gör det.

/ Mike

 

Kolla in denna sköna pippi

1

Ut, demonstrera och marschera 1’a maj

0

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början intimt förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, bland andra August Spies, ett möte i Chicago där bland annat krav på åtta timmars arbete framfördes. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna, se Haymarketmassakern. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De tre som dömdts till fängelse benådades av guvernör John Peter Altgeld 1893, då han ansåg samtliga åtta ha dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationenens förslag.

Dagen till ära 2011

Skåne: ”S ställer in 1 maj-firande – konfirmation går före”
Blekinge: ”Många lyssnade på tal”
Värnamo: ”SAAB i fokus i 1-maj tåg
Juholt: ”Överskott betalar satsningar
Uppsala: ”400 på marsch för familjen
Utrikes: ”Våld vid demonstration i Maldiverna”

Majblomman

Majblomman är ett insamlingsmärke i Sverige och Finland, som säljs till förmån för sjuka barn, för att motverka barns fattigdom eller liknande ändamål. Majblomman administreras i Sverige av Majblommans riksförbund, som också sköter tillverkningen, och i Finland av Folkhälsan.

Majblomman skapades då Beda Hallberg i Göteborg 1907 hittade på att sälja nålförsedda blommor till förmån för barn med tuberkulos. Senare har insamlingsmålen ändrats och Majblommans huvuduppgift i Sverige är numera att motverka fattigdom bland barn.

Greta Klärich introducerade Majblomman i Finland 1908 för att finansiera Mjölkdroppen, en föregångare till dagens mödra- och barnarådgivningar. Efter att Mjölkdroppens verksamhet upplösts fick Folkhälsan, som också tidigare skött själva försäljningen, rätten till Majblomman i Finland. Fram till 1995 sköttes försäljningen i samarbete med Mannerheimförbundet.

/ Mike

Go to Top
css.php